НачалоНовини 2017/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

19.10.2017 - Лесовъди от Германия, Австрия и България участваха в обучение по „Горска педагогика“

Горски служители, лесовъди, представители на регионалните дирекции по горите, природните паркове и държавните предприятия участваха в обучение по Горска педагогика за служители и експерти в системата на горите. В рамките на обучението, участниците имаха възможност да споделят своя опит в работата си с деца и да обсъдят с лекторите от Германия и Австрия техните добри практики. „Макар и с дълбоки традиции в Европа, дисциплината „Горска педагогика“ и дейностите, които се реализират по нейната методика е сравнително нова за България. Независимо от това тя се възприема много добре от студенти и колеги – лесовъди“, смятат чуждестранните експерти. В България вече има обучени повече от 100 практикуващи лесовъди и студенти от Лесотехническия университет. 

Участниците в обучението се запознаха с основните принципи за работа с хора в неравностойно положение като имаха възможност да се включат в интерактивни игри, чрез които успешно да въвлекат и тази целева група в своята работа.

Акцентира се и върху теми, представящи работата и значението на лесовъдската професия за устойчивото и многофункционално стопанисване на горските екосистеми и поддържане на техния природозащитен статус.

Лектори в обучението бяха инж. Томас Башни – координатор на работата по горска педагогика към Федералното министерство на селското и горското стопанство, околната среда и управлението на водите в Австрия и секретар на Съюза на европейските лесовъди, както и Георг Спрунг – координатор на програмите за горско екологично образование към Горската служба в Райнланд-Пфалц, Германия.

В края на обучението участниците приложиха новопридобитите умения и знания в практически занимания с деца от местните училища.

Събитието се проведе на територията на Учебно опитно горско стопанство „Г. Аврамов“ – Юндола и е организирано от Изпълнителна агенция по горите в сътрудничество със Съюза на лесовъдите в България, Съюза на Европейските Лесовъди и с подкрепата на Югозападно държавно предприятие.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност