НачалоНовини 2021/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

08.06.2021 - Отчитането на отстрела на дивеча, както и неговото планиране да стане електронно

Отчитането на отстрела на дивеча, както и планирането на ползването да стане електронно. Предложението беше обсъдено на широк форум, иницииран от Изпълнителна агенция по горите. Работната среща се проведе днес на територията на Държавно ловно стопанство - Тракия с участието на  ловни експерти от държавни ловни стопанства, регионални дирекции по горите, държавни предприятия, ловни и природозащитни организации от региона.

Дигитализацията ще изсветли ловната дейност, което ще доведе до решаване на множество проблеми, свързани с работата на ловните стопанствата и всички, стопанисващи дивеча.  

"Целта ни е лицата на професионалистите както в горската, така и в ловната дейност да станат публични и да бъдат мултиплицирани като добрия пример в районите, където има проблеми", заяви д-р инж. Александър Дунчев, изпълнителен директор на Агенцията по време на дискусията.

Целта на срещата е и обсъжданите предложения да станат част от стратегията за лова, която да бъде пътна карта и основа за промени на Закона за лова и опазване на дивеча в дългосрочен план.

Експертите обсъдиха актуални проблеми, включително и темата за достъп на всички заинтересовани страни до горските територии, управлявани  от държавните ловни стопанства.

Необходим е широк обществен диалог с всички заинтересовани страни и постигане на обществена подкрепа и консенсус при предприемане на ограничителни заповеди.

Да бъдат изготвени ясни и строги критерии, които да са в основата на издаването на ограничения за достъп, смятат експертите.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност